“Демократична България ще обжалва пред Административния съд решението на Централната избирателна

...
“Демократична България ще обжалва пред Административния съд решението на Централната избирателна
Коментари Харесай

Божанов: ДБ ще обжалва решението на ЦИК

“Демократична България ” ще апелира пред Административния съд решението на Централната изборна комисия за събирането и записването на финалните данни от машинните и хартиените бюлетини дружно в секционните протоколи. Това сподели в ефира на „ Здравей, България “ Божидар Божанов от Демократична България.

Според Божанов двете бюлетини – хартиената и тази, създадена от машината, би трябвало да се броят поотделно, след което да се сумират. “Знаем, че СИК-овете вършат неточности, само че когато имаш двата съставния елемент, по-късно може да бъде тествано в РИК от кое място е пристигнала грешката ”, обоснова позицията си Божанов.

“В момента правейкли една колона без съставните й елементи се отстранява контрола ”, счита той.

Представителят на Демократична България изясни още, че при подозрения за операция, действителният избор може да бъде открит, посредством обжалване, “отваряне на чували ” и следствие на база видеонаблюдение. За да бъдат предотвратени сходни измами Демократична България задействат плафромата “Ти броиш ”. “Тя е партийна, събираме покровители, хора на СИК, с цел да има повече наблюдаващи. С цел да се избегне операцията на вота ”, разясни Божанов.

По думите му към момента методическо напътствие за това по какъв начин ще се броят бюлетините.

Неговото по-голямо терзание обаче са техническите неточности. “В механически неточности може да бъде скрита и замяна на вота. Такива неточности видяхме доста през вота през 2021 година ”, сподели той. Според него гласовете, подадени на машина, могат да бъдат изхвърлени или преправени в хартиени. Най-честите неточности ще бъдат при сумирането, счита той.

Относно видеонаблюдението, като метод за предварителна защита, Божанов е притеснява, че не на всички места СИК-овете ще могат да излъчват и записват, заради липса на подготвени фрагменти. “Не във всички секции телекомите имат задоволително положително покритие. Стрийм може и да няма, само че ще има запис. Отново обаче би трябвало да се апелира, с цел да се извърши инспекция ”, сподели още той.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР